Cukrzycę typu II można wyleczyć dietą

Cukrzyca typu 2 występuje tak często, że Centrum Zapobiegania i Zwalczania Chorób (CDC) wzrost zachorowalności określa jako epidemię. Jest szansa na jej leczenie i to za pomocą diety.

Dwa główne rodzaje cukrzycy to typ 1 i 2:

  • typ 1 wywołany jest niewystarczającą produkcją insuliny, co jest spowodowane niewydolnością tarczycy,
  • typ 2 wywołany jest insulinoopornością.

Cukrzyca typu 2 jest uważana za chorobę cywilizacyjną. Ilość osób z insulinoopornością wzrasta w bardzo szybkim tempie. Jest ona powodowana między innymi przez czynniki metaboliczne. Kluczowe znaczenie dla jej rozwinięcia się ma otyłość oraz brak aktywności fizycznej. Stąd w leczeniu cukrzycy typu 2 rutynowo stosuje się dietę i ćwiczenia. Jednak do niedawna uznawano, że takie działania mogą jedynie zahamować rozwój schorzenia i pozwalają unikać powikłań. Teraz okazuje się, iż dieta jest także szansą na cofnięcie insulinooporności.

Do takich wniosków doszli naukowcy z Instytutu Medycyny Komórkowej Uniwersytetu Newcastle w Wielkiej Brytanii. Opublikowali oni wyniki swoich badań przeprowadzonych na 11 osobach z cukrzycą drugiego typu. Chorzy zostali przestawieni na radykalną dietę dostarczającą im zaledwie 600 kalorii dziennie. Eksperyment trwał 3 miesiące. Po tym okresie przyglądnięto się jego uczestnikom. Efekty dalece przerosły oczekiwania – 7 z 11 osób nie wykazało żadnych symptomów cukrzycy.

Naukowcy wyjaśniają, że wyniki badania wskazują na kluczową rolę bilansu energetycznego ciała w rozwoju cukrzycy typu 2. Jeżeli spożywamy nadmierne ilości pokarmu, niewykorzystane nadwyżki magazynują się w wątrobie i trzustce. To staje się bezpośrednią przyczyną insulinooporności.

Eksperci zastrzegają, iż na kurację drakońską dietą prawdopodobnie będzie podatne około 10% chorych (w eksperymentalnej grupie był to większy odsetek, jednak składała się ona z osób o niedłuższej niż 4-letnia historia choroby). Poza tym widzą konieczność kontynuowania badań, aby móc wyjaśnić, czemu niektórzy ludzie są bardziej podatni na cukrzycę niż inni.

W przypadku badanych osób zrezygnowanie ze starych, złych nawyków żywieniowych pozwoliło zachować efekty diety – po kilku miesiącach nie odnotowano nawrotu choroby.