Tagi

Powiązane wpisy

Podziel się

Polskie superfoods

Wiele polskich produktów można zaliczyć do grona super foods, czyli żywność o bardzo cennych właściwościach zdrowotnych. Warto je uwzględnić w codziennym jadłospisie, by wzmocnić odporność i pracę narządów wewnętrznych. Poniżej lista najlepszych Super Foods z polskich sklepów.

Czosnek

Znany od wieków naturalny antybiotyk, który nasze babcie stosowały na porzeźbienie. Zawiera bardzo cenne flawonoidy, aminokwasy, witaminy i mikroelementy. W składzie ma również allicynę, która działa przeciwgrzybicznie. Regularne jedzenie czosnku pozytywnie wpływa na układ krwionośny, bo obniża ciśnienie krwi i wspomaga regulację poziom cholesterolu.

 

Natka pietruszki

Zaledwie jedna łyżka natki pietruszki zapewnia dzienną dawkę witaminy C. Ponadto beta-karoten, witamina E, kwas foliowy oraz magnez, wapń, potas, cynk i mangan korzystnie wpływają na pracę wszystkich narządów wewnętrznych. Natka pietruszki pomaga na trawienie, wzdęcia oraz bóle brzucha.

 

Dynia

Mało znane są właściwości zdrowotne dyni, która w okresie jesiennym często pojawia się w formie domowej dekoracji. A dynia obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga trawienie i nerki. Niezwykle cenne są też pestki, które są doskonałym źródłem witaminy E, a także A i C oraz różnych kwasów tłuszczowych. Potwierdzono ich silnie działanie przeciwpasożytnicze i przeciwzapalne.

 

Jarmuż

Jarmuż to najlepsze źródło witaminy K, dzięki której kości będą utrzymane w dobrej formie. Ponadto liczne witaminy z grupy B, kwas foliowy, błonnik oraz przeciwutleniacze pozwalają chronić nas przed rakiem.

 

Aronia

Cierpki smak aronii kryje za sobą wiele ważnych składników, które zwiększają odporność, poprawiają wzrok oraz obniżają ciśnienie krwi. A liczne przeciwutleniaczy i flawonoidami chronią przed groźnymi nowotworami.

 

Kasza jaglana

Produkt bezglutenowy, który ze względu na dużą ilość węglowodanów złożonych oraz białka roślinnego polecany jest dla osobom na diecie. Kasza jaglana przeciwdziała też różnym chorobom przewodu pokarmowego oraz korzystnie wpływa na pracę stawy, a także na skórę, włosy, zęby i paznokcie.

 

Siemię lniane

W polskich nasionach jest aż 20 proc. więcej kwasów omega 3 niż np. w nasionach chia. Wywar z siemienia usprawnia pracę całego organizmu, zwłaszcza funkcje mózgu i sprawność serca. Siemię lniane silnie usprawnia gospodarkę hormonalną i pracę układu trawiennego.

 

Olej rzepakowy

Doskonały olej o bardzo niskim poziomie kwasów tłuszczowych nasyconych, których należy unikać w diecie. Zawiera natomiast kwas alfa-linolenowy wspomagający pracę mózgu. Można go bez obaw używać do smażenia oraz do sałatek, ciesząc się z właściwości przeciwutleniających oraz spowalniających starzenie skóry.