Tłuszcz palmowy – dobry czy nie?
Olej palmowy od wielu lat uznawany jest za ten najgorszy rodzaj oleju, który szkodzi naszemu zdrowiu, a w nadmiarze stosowany jest w przemyśle spożywczym. Szacuje się, że stanowi prawie 40 proc. światowej produkcji oleju roślinnego. Jego opłacalność wynika z wydajności, bo jednohektarowa plantacja palm olejowych zapewnia rocznie około 3,8 ton produktu. W przypadku uprawy rzepaku czy słonecznika uzyska się mniej niż 0,8 tony oleju w ciągu roku.
Każdy olej składa się z różnych rodzajów kwasów tłuszczowych, które mają duży wpływ na pracę narządów wewnętrznych. Kwasy tłuszczowe nasycone są szkodliwe dla zdrowia i powodują m.in. otyłość oraz choroby serca. Spożywane w dużej ilości mogą doprowadzić do rozwoju poważnych chorób. Olej palmowy zawiera wysoką dawkę kwasów tłuszczowych nasyconych, dlatego lepiej ograniczyć go w swoje diecie. Ekolodzy coraz silniej apelują o zmniejszenie produkcji oleju palmowego na rzecz innych olejów roślinnych, bo nieustanna wycinka lasów deszczowych pod kolejne plantacje palm oleistych będzie mieć bardzo poważne konsekwencje ekologiczne, np. wyginiecie niektórych gatunków zwierząt i roślin.
Olej palmowy zawiera około 50 proc. kwasów tłuszczowych nasyconych, jednak najczęściej stosowany do produkcji żywności jest ten utwardzony, który ze względu na stałą konsystencję uwalnia bardzo szkodliwe tłuszcze trans, odpowiedzialne za cholesterol, miażdżyce i otyłość. Olej palmowy często wykorzystywany jest do produkcji margaryny, która następnie jest podstawą wielu ciastu oraz wypieków. Ponadto można go znaleźć w składzie czekolad, chipsów, sosów czy zupek instant, a nawet lodów. Unikanie tłuszczu palmowego wymaga dokładnego czytania etykiet, bo nawet w produktach sygnowanych jako zdrowe może się on pojawić, gdyż występuje pod różnymi nazwami np. tłuszcz uwodorniony, tłuszcz utwardzony, tłuszcz częściowo utwardzony, tłuszcz roślinny utwardzony, olej roślinny utwardzony.
Niemniej każdy utwardzony tłuszcz rośliny będzie szkodliwy dla zdrowia w dużych ilościach. Olej palmowy nie poddany żadnej obróbce cieplnej, czyli surowy jest źródłem witamin i cennych antyoksydantów. Nawet rafinowany olej palmowy można stosować w swojej diecie, gdyż to dobre źródło energii i sposób na lepsze wchłanianie witamin A, D, E, K. Najważniejsze to zachować umiar i używać tego tłuszczu tylko jako dodatku do jadłospisu. Poza tym nierafinowany olej palmowy wykorzystuje się do pielęgnacji skóry, bo posiada właściwości regeneracyjne i uelastyczniające skórę. Świetnie sprawdza się jako kosmetyk na przesuszoną oraz podrażnioną cerę.
Franciszek Bordowski
Ostatnie wpisy Franciszek Bordowski (zobacz wszystkie)
- Czy jest szansa na spadki cen mieszkan w 2022? - 19 kwietnia 2022
- Co wiemy o wariancie Omikron? - 6 grudnia 2021
- Jak działa lampa na podczerwień? - 21 lipca 2021
- Koniec Forda Mondeo - 6 kwietnia 2021
- Czym jest praca hybrydowa? - 4 stycznia 2021
- Zadania działu HR w trakcie pandemii - 20 sierpnia 2020
- Jak zwiększyć swoją odporność? - 15 kwietnia 2020
- Grypa żołądkowa – objawy, leczenie - 13 stycznia 2020
- Tłuszcz palmowy – dobry czy nie? - 12 września 2019
- Bezpieczeństwo podczas upałów - 25 czerwca 2019
- Metody odrobaczania kota - 23 maja 2019
- Wirus opryszczki pospolitej (HSV) – co to jest i jak leczyć? - 14 marca 2019
- Jaka rasa psa do domu z dziećmi? - 21 września 2018
- Co warto wiedzieć o sinicach? - 28 sierpnia 2018
- Jak jest skonstruowana opona samochodowa? - 18 stycznia 2018
- Belgia zakazuje podsuwania Forex-u klientom detalicznym - 28 sierpnia 2016
- MF zapowiada wzrost i przyspieszenie PKB (za sprawą 500+ ) - 19 sierpnia 2016
- Zmiany: mniejsze limity powierzchniowe i więcej mikromieszkań na rynku? - 18 sierpnia 2016
- Rosyjska gospodarka mocno się kurczy: wzrost cen, inflacja, bezrobocie - 16 sierpnia 2016
- Niższe prognozy wzrostu na świecie – przez Brexit? - 25 lipca 2016