Jak zachęcić dziecko do jedzenia? Zagraj kolorami!

Dzieci-niejadki to zmora rodziców, którzy chcieliby dostarczać pociechom wszystkie składniki odżywcze. Jak sprawić, by szkrab chętniej sięgał po urozmaicone posiłki? Są na to sposoby!

Żeby maluchy z apetytem jadły serwowane im dania, liczy się nie tylko smak, ale i sposób podania mu posiłku. Każdy z nas zwraca uwagę na to, czy to co jemy wygląda zachęcająco. Dla dzieci szczególnie liczą się kolory. Właśnie dlatego warto zadbać o wielość barw na talerzu, który podajemy dziecku.

Czasem wystarcza odpowiednia mieszanka składników. Np. potrawki z papryką, żółtkiem jajka i zielonym ogórkiem dają już odmienne barwy. Żeby nadać intensywniejszego odcienia potrawom podawanym na obiad, wystarczy z reguły dodać do nich odrobinę przypraw. Przykładowo, curry pozwoli uzyskać kolor żółty, papryka w proszku czerwony. Do uzyskania czerwieni przydatna będzie też marchewka. Źródłem zieleni w daniach będą nie tylko ogórki, ale też brokuły, groch, a zamiast przypraw można także dodać zioła.

Kolorowe mogą być także serki, sosy, kisiele, musy owocowe i warzywne.

Inną metodą jest ułożenie jedzenia w ciekawy sposób. Tworzenie buziek i wszelkich rzeczy, jakie przyjdą nam do głowy, wykonanych z odpowiednio ułożonych elementów dania to jeden z najskuteczniejszych sposobów.

Pokrojona w paski papryka może służyć jako usta, ale będzie się też nadawała na ściany domku. Z sera żółtego można wycinać wzorki przy pomocy foremek do ciasta, by kanapki były weselsze. Plaster pomidora jako owal twarzy, zielenina jako włosy i mnóstwo innych składników, które mogą być wykorzystane na rozmaite sposoby sprawi, że dziecko z radością zasiądzie do stołu.

Zabawa przy stole to nie tylko sposób na karmienie dziecka, ale także dobra metoda, by zaszczepić w nim dobre nawyki żywieniowe.