Polaków zżera cholesterol – jak to zmienić?

Cholesterol, to jedna z substancji niezbędnych do funkcjonowania organizmu. Mimo tego, wyróżniamy jego kilka typów, a niektóre zagrażają zdrowiu. Jak chronić się przed „złym” cholesterolem?

Jak pokazują statystyki, umieralność Polaków na choroby związane z nadmiarem cholesterolu jest dość wysoka. Poza tym, tysiące z nas cierpi na choroby wywołane zbyt dużymi ilościami tego odkładającego się lipidu, doskwiera im często także otyłość.

„Zły” cholesterol to substancja oznaczana jako LDL. Zajmuje się on transportem cholesterolu z wątroby do tkanek. Odkładając się w tętnicach, powoli doprowadza do zaburzeń w układzie krążenia. Mają one dalszy, negatywny wpływ na ogólny stan zdrowia. Cholesterol w zbyt dużej ilości jest głównym czynnikiem wpływającym na rozwój miażdżycy. Blokowanie przepływu krwi wynikające z odkładania się cholesterolu może prowadzić do poważnych uszkodzeń serca wynikających z jego niedotlenienia. Skutkiem najczęściej jest zawał.

Nadmiar cholesterolu jest zazwyczaj powodowany nieprawidłowym odżywieniem się. Dlatego też wszyscy, którzy mają jakiekolwiek problemy z nadmiarem tej substancji, powinni przejść na dietę antycholesterolową. Powinna ona obniżać poziom LDL, ale jednocześnie zwiększać poziom „dobrego” cholesterolu (HDL). Trzeba zadbać, by była lekka, niskotłuszczowa. Najlepiej sprawdzaja się tu menu typowe dla południowców. Strzałem w dziesiątkę jest kuchnia śródziemnomorska.

Rezygnacja z tłuszczów nasyconych na rzecz tych nienasyconych poprawi stan zdrowia, ale też sylwetkę i ogólne samopoczucie. Poza tym, w walce z cholesterolem pomoże ruch umożliwiający spalenie „złego” tłuszczu. Nie bez znaczenie jest rzucenie palenia, które odpowiada za obniżanie poziomu HDL.