Dieta wegetariańska sprzyja nerkom

Rola fosforu w organizmie to dbałość o kości i zęby. Dzieki niemu są mocne i silne. Choc fosfor w organizmie jest niezbędny, potrzebujemy go niewiele. Nasza dieta dostarcza go jednak w nadmiarze.

Fosfor w dużych ilościach znajduje się m.in. w napojach gazowanych, w serach topionych, w wędlinach, w mleku, w rybach. To główne produkty spożywcze, które są jego źródłem. Nadmiar fosforu usuwany jest z organizmu z moczem. Dlatego tak ważne jest w tym przypadku sprawne działanie nerek. Przedawkowanie fosforu grozi niebezpiecznymi powikłaniami, w tym chorobami serca i naczyń krwionośnych prowadzącymi nawet do śmerci. Możliwe jest tez odwapnienie kości powodujące osteoporozę.

Sprawne nerki dobrze radzą sobie z filtrowaniem fosforu. Problem pojawia się jednak w przypadku niewydolności nerek. Chore szybciej tracą zdolność wydalania fosforu. Dlatego osoby zmagające się z tym problemem zdrowotnym muszą szczególnie dbać o swoją dietę i rozsądnie dostarczać organizmowi porcji tego pierwiastka. Dzienna dawka fosforu to u dzieci 800-1200 mg, a u dorosłych 800 mg. Stąd też najlepszym rozwiązaniem dla osób z niewydolnymi nerkami jest dieta wegetariańska, oparta na owocach, warzywach i nasionach.

Susan Moe udowodniła, że dieta wegetariańska jest bardziej korzystna, jeśli chodzi o fosfor. Wykazała to dzięki wynikom badań, jakie przeprowadziła na 9 osobach z chorobami nerek. Wszystkie najpierw przez tydzień żywiły się zgodnie z dietą wegetariańską, później przez tydzień postępowały według wytycznych diety białkowej. Po zakończeniu każdej przeprowadzano im badania krwi i moczu. Okazało się, że po etapie wegetariańskim badani mieli niższy poziom fosforu we krwi.