Pij mleko, uodpornisz się na cukrzycę typu II

Cukrzyca typu II to choroba metaboliczna, która dotyka przeważnie otyłe osoby w starszym wieku. W pierwszym etapie leczyć ją można  poprzez zmianę diety i wzmożoną aktywność fizyczną.

Później konieczne są jednak środki farmakologiczne. Najpierw leki przeciwcukrzycowe, później zachodzi konieczność regularnego stosowania insuliny. Cukrzyca to bardzo uciążliwa i niebezpieczna choroba cywilizacyjna. Naukowcy jednak odkryli sposób, który zapobiega wystąpieniu choroby.

Sekret tkwi w mleku. Biały napój bowiem pomaga ustrzec się chorobie, dba o poprawny metabolizm. Wszystko za sprawą tego, że zawiera specyficzny kwas tłuszczowy zbliżony do tego, który znajduje się w organizmie. Kwas palmitynowy w produktach mlecznych występuje jednak w postaci trans, w organizmie ten kwas występuje w postaci cis. Odmiana trans wykazuje jednak silniejsze właściwości ochronne, które sprawdzają się w przypadku cukrzycy. Póki co wiadomo, że mleko chroni, nie wiadomo jednak w jaki sposób chroni – to wymaga dalszych badań.

Dotychczasowe, które trwały blisko 20 lat dotyczyły 3700 przypadków. Okazało się, że duże ilości kwasu palmitynowego odmiany trans w organizmie powodują utrzymanie cholesterolu i insuliny na odpowiednim poziomie. Co więcej osoby, które miały najwyższe stężenie tego kwasu tłuszczowego wykazywały mniejsze o 60 proc. ryzyko zachorowania na cukrzycę.

To ważne, bo choroba cywilizacyjna, jaką jest cukrzyca rozprzestrzenia się bardzo szybko. Już miliony ludzi na świecie cierpią na cukrzycę. W tej sytuacji picie mleka nie zaszkodzi.