Ruszył sezon truskawkowy

Truskawki to jedne z ulubionych owoców. Hodowane w wielu polskich ogródkach, łechcą podniebienie słodyczą dając przepyszny smak i umożliwiając nam wykorzystanie ich do licznych przepisów.

Są też ważnym składnikiem ciast czy naleśników. Truskawki są tym lepsze, że ich sezon jest stosunkowo krótki – rozpoczyna się ok. połowy maja a kończy wraz z nastaniem lipca. Zazwyczaj mamy jedynie ok. miesiąca, by w pełni się nimi nacieszyć. Im rzadziej mamy styczność z czymś tak pysznym, tym bardziej to doceniamy. Przywiezione z Francji owoce szybko zadomowiły się w naszym kraju.

Dzisiaj truskawki znane są zarówno w wersjach na chłodno, jak i na ciepło. Można je dodawać do ciast i naleśników. Świetnie pasują na tarcie owocowej. Kapitalnie sprawdzają się jako składnik dżemów, kompotów i syropów. Marmoladą truskawkową można później wypełniać smakowite bułeczki lub pączki.

Truskawki na chłodno nadają się jako dodatek do lodów. Bardzo dobrze smakują połączone ze śmietaną lub jogurtem naturalnym i zmiksowane. Pasują również do sałatek. Można je łączyć z równie słodkimi owocami bądź też zestawiać z bardziej kontrastującymi smakami, jak na przykład szpinak. Niskokaloryczne i smaczne mogą efektywnie zastąpić nam słodycze. Tym bardziej, że zamiast zbędnych kalorii, przynoszą głównie pożytek zawierając witaminę C oraz przeciwutleniacze, np. kwas elagowy.