Odporność przed zimą: co jeść, by ją wzmocnić?

Zima tuż-tuż, a wraz z nią nadchodzi sezon wzmożonych zachorowań na grypę oraz wszelkiego rodzaju przeziębień. Jak zabezpieczyć organizm przed chorobami, by wzmocnić go i odeprzeć atak wirusów?

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Instytutu Babraham w Cambridge, ogromną rolę we wzmacnianiu ludzkiego układu odpornościowego odgrywają zielone warzywa.

Regularne spożywanie roślin, takich jak brokuły, sałata, kapusta, brukselka pomaga nam zabezpieczyć się przed wieloma infekcjami. To szczególnie cenna informacja właśnie teraz – gdy nieuchronnie zbliża się zima, a wraz z nią zwiększa się liczba zachorowań. Badania prowadzone myszach jednoznacznie wskazały, że zielone warzywa stymulują działanie limfocytów znajdujących się w skórze i jelitach. Te komórki odpowiedzialne są za podstawową ochronę organizmu oraz za wpływ na przyspieszanie gojenia się ran.

Dodatkowym wzmocnieniem organizmu wynikającym ze spożywania zielonych warzyw jest białko znajdujące się na powierzchni komórek. Ma ono ścisły związek z liczbą wspomnianych wcześniej limfocytów. Brak lub bardzo małe ilości tego białka powodują brak kontroli nad mikrobami, które pojawiają się na błonie śluzowej jelita.

Takie zjawisko osłabia odporność organizmu, a dodatkowo sprawia, że mamy mniejsze możliwości regeneracyjne. Dlatego też dodanie warzyw zielonych do menu powinno nas w dużym stopniu chronić przed zachorowaniami w okresie jesienno-zimowym.