Kurkuma w walce z nowotworami

Kurkuma – przyprawa o szerokim zastosowaniu kulinarnym może stać się skutecznym środkiem do walki z nowotworami. Wykazano bowiem, że zmniejsza ona ilość komórek rakowych.

Kurkuma jest wykorzystywana głównie w kuchni indyjskiej i jest składnikiem bardziej znanej przyprawy curry. Teraz niemałą rolę może odegrać w medycynie. Co prawda od dawna wykorzystuje się ją już do łagodzenia objawów dolegliwości żołądkowych, schorzeń wątroby albo do przyspieszania gojenia ran. Wykazano, że kurkuma ma także właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Do tej pory była jednak tylko mile widzianym środkiem uzupełniającym terapie farmakologiczne.

Już niedługo jej rola w leczeniu może być znacznie poważniejsza. Za kilka lat może stać się czołowym składnikiem leków mających zastosowanie w leczeniu nowotworów. Potwierdzają to wyniki badań naukowców z Uniwersytetu w Leicester. Dowiedli oni, że kurkumina wpływa na zmniejszanie się ilości komórek nowotworowych odpornych nawet na chemioterapię, czyli tych, które są odpowiedzialne za nawroty nowotworów. A to zwiększa prawdopodobieństwo całkowitego wyeliminowania choroby.