Świąteczny karp na dalszy plan!?

karp

AndyRobertsPhotos, flickr

Karp to ryba, która większości Polaków kojarzy się jedynie z kolacją wigilijną. Okazuje się jednak, że rośnie liczba osób, które chętniej wybierają inne, smaczniejsze i łatwiejsze w przyrządzeniu gatunki ryb. Wiele wskazuje na to, że karp, jako jedna z podstawowych potraw wigilijnych wcale nie przynosi nam smaku, a jego spożywanie to jedynie efekt głęboko zakorzenionej tradycji. Duża rzesza Polaków przyznaje, że przeszkadzają im liczne ości, które pojawiają się w karpiu utrudniając jego spożywanie. Poza tym, współczesne gospodynie domowe niekoniecznie wiedzą, jak smacznie go przyrządzić. W sieci dostępnych jest natomiast wiele przepisów, w których główną rolę odgrywają inne ryby.

W polskiej tradycji przyjęło się, że poza karpiem, na wigilijnym stole pojawia się również śledź. Niektórzy chętnie przyrządzają również łososia, co wiąże się nie tyle ze zwyczajem, co przede wszystkim, z walorami smakowymi tej ryby. Niemniej jednak, w polskich domach coraz częściej pojawiają się także inne, mniej znane gatunki ryb. Kulinarni specjaliści zaznaczają, że na Wigilię warto wybrać te gatunki, których raczej nie spożywamy w ciągu roku. Odradzają zatem mintaja czy pangę, które są w naszym kraju bardzo popularne. Podkreślają, że lepiej jest wymyślić coś bardziej oryginalnego, ale jednocześnie smacznego i prostego w przygotowaniu.

Według ekspertów kulinarnych, na wigilijnym stole warto postawić pstrąga lub sandacza. Zaleca się, by podawać je w postaci dzwonków i filetów, które mogą być zarówno smażone, jak też pieczone lub gotowane na parze. Żeby wydobyć z nich smak, warto wcześniej znaleźć dobry przepis na wywar, który sprawi, że sama ryba będzie jeszcze smaczniejsza. Dzięki wywarowi, można zmieniać nieco smak, podając rybę na kilka różnych sposobów. Oprócz tego, od pewnego czasu na wigilijnych stołach pojawiają się również pieczone szczupaki.

Ponadto, na polskich stołach coraz częściej pojawiają się także dorsze, halibuty oraz tołpygi. Te ostatnie są szczególnie reklamowane przez specjalistów, jako ten gatunek, który nadaje się do zaserwowania osobom przestrzegającym diety oraz dzieciom. Nie ma w niej zbyt wielu ości, więc jest łatwa w przygotowaniu, a przede wszystkim, jej mięso jest chude i smaczne. Natomiast pstrągi słyną z tego, że są bardzo zdrowe i zawierają spore ilości białka.

The following two tabs change content below.

Franciszek Bordowski

Ostatnie wpisy Franciszek Bordowski (zobacz wszystkie)