Moda na dietę norweską

Choć to dopiero luty, wiele osób już podjęło działania w zakresie zrzucenia przed latem kilku kilogramów. Dobrym, choć rygorystycznym pomysłem na schudnięcie może być dieta norweska!

Dieta norweska to doskonały sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów w krótkim czasie – tylko dzięki niej możemy stracić na wadze nawet 10 kg w dwa tygodnie! Nie będą jednak zadowoleni Ci, którzy mają słabą wolę i są mało cierpliwi – rygorystyczne założenia tej diety sprawiają, że rzadko udaje się przetrwać pełne 2 tygodnie z jej absolutnym stosowaniem.

Czego zabrania dieta norweska? Przede wszystkim soli, słodyczy i nienaturalnych przypraw: wszystko to, co tuczące i niezdrowe jest z góry zakazane, co czyni tę dietę niezwykle skuteczną, ale i „bolesną” dla tych, którzy nie potrafią sobie odmówić kawy ze śmietanką czy herbaty z cukrem. Podstawą diety norweskiej są jajka i grejpfruty – to praktycznie one stanowią główne menu w czasie odchudzania. W małych ilościach dozwolone jest mięso z kurczaka, ryba, wołowina i wszelkiego rodzaju sałatki z takich warzyw jak seler naciowy, pomidor, marchew czy ogórek.

Dieta działa jeszcze skuteczniej, gdy poza spożywaniem tylko tego, co dozwolone włączymy do dziennego harmonogramu ćwiczenia, czyli choć trochę ruchu – wspomaga on przemianę materii, odpręża ciało i jednocześnie jest wysiłkiem, który dobrze stymuluje organizm do zrzucania wagi. Dbanie o kondycję gwarantuje utrzymanie wagi i oddala efekt jo-jo.

Uwaga: jeśli uda Ci się przetrwać mordercze 2 tygodnie z tą dietą, schudniesz, ale pamiętaj, że kolejny raz wolno Ci ją zastosować dopiero po roku, nie wcześniej! Organizm nie wytrzymałby na dłuższa metę takiego żywienia, dlatego bądź ostrożny i stosuj się do zaleceń dietetyków i naukowców, którzy ją opracowali.