Śmiertelnie trujące grzyby – jak je poznać?

Coraz częściej dochodzi w Polsce do śmiertelnych zatruć grzybami! Jak obronić się przed trucizną i zbierać grzyby smaczne, zdrowe i przede wszystkim niezagrażające naszemu życiu?

Wrzesień i pierwsze tygodnie października to czas wymarzony dla grzybiarzy. Jesienna pogoda, deszcze i stosunkowe ciepła temperatura to idealne warunki do wzrostu grzybów i oczywiście zachęta do ich zbierania. Z roku na rok przybywa grzybiarzy – i śmiertelnych zatruć po zjedzeniu grzybów, które w żaden sposób nie powinny być zbierane ani zjadane. W tym roku lekarze szczególnie przestrzegają przed wysypem grzybów trujących, które ciężko odróżnić od tych, jakie zbieramy od lat. O pomyłkę bardzo łatwo – i nawet zaprawieni grzybiarze, którzy lasy znają od podszewki dają się nabrać przyrodzie.

Podstawową zasadą zabierania grzybów jest znajomość ich gatunków, świadomość niebezpieczeństwa i unikanie grzybów z blaszkami, które mogą być łudząco podobne do zdrowych – ale zabójcze po zjedzeniu. Nawet jeśli wydaje nam się, że grzyb, jaki zebraliśmy jest stuprocentowo zdrowy – warto zasięgnąć opinii specjalistów, czyli w tym przypadku lokalnego sanepidu. Sanepid ma obowiązek sprawdzić nasze grzyby i poinformować o tym, czy nadają się one do jedzenia, czy też nie.

Zdecydowanie powinniśmy unikać zbierania grzybów, których dotąd nigdy nie zbieraliśmy – to właśnie one są jedną z najczęstszych przyczyn naszych pomyłek, które mogą się skończyć naprawdę tragicznie.