Botoks ma wiele właściwości. Eliminuje zmarszczki, zapobiega poceniu, a nawet jest lekarstwem na uciążliwe migreny. Chociaż jest coraz bardziej popularny, może wyrządzać też duże szkody w organizmie.
Co to jest sepsa
Nagłaśniając temat sepsy prasa zrobiła "niedźwiedzią przysługę" medycynie - świadomie lub nie stworzyła i utrwaliła wiele mitów. Warto się dowiedzieć, czym naprawdę jest "zakażenie krwi".
Lek niszczący raka krwi odmładza odporność
Proces starzenia się jest bezwzględny. Dotyka każdego z nas. Z wiekiem osłabia nasz układ odpornościowy, tym samym znosi barierę dla wielu chorób. Pojawiła się szansa, by nieco go opóźnić.
Sanatorium na koszt państwa
Rehabilitacja a nie tylko farmakoterapia - takie podejście wydaje się idealne. Jednak w wykonaniu niewydolnego systemu opieki zdrowotnej często traci sens.
Polacy unikają lekarzy
Stan polskiej służby zdrowia pozostawia wiele do życzenia. Wizyta u lekarza, szczególnie specjalisty, często graniczy z cudem. Taka sytuacja zmusza pacjentów do leczenia się na własną rękę.
Cukrzyca u dzieci
Choroby u dzieci są trudne do zdiagnozowania, ponieważ mały pacjent nie potrafi opisać swoich dolegliwości. Podobnie sprawa ma się z cukrzycą, mimo że objawy pojawiają się nagle.
Krew matki zdradza stan zdrowia dziecka
Wszesne wykrycie choroby (nawet w życiu płodowym dziecka) umożliwia szybką reakcję, podjęcie wszelkich niezbędnych dla zdrowia środków lub choćby złagodzenie objawów.
Jak nie zachorować przed świętami?
Przedświąteczne przeziębienia, kaszel, katar i ból gardła to rzeczy, które skutecznie utrudniają nam życie. Jak poradzić sobie z chorobą i jak nie dopuścić do jej rozwoju przed gorącym okresem świąt?
Komórka szkodzi dziecku
Telefon komórkowy jest nieodłącznym elementem życia. Zawsze mamy go przy sobie, niektórzy nawet kilka. Używamy ich bez względu na to czy są bezpieczne dla zdrowia czy nie.
Aspiryna zmniejsza ryzyko nowotworów
Aspiryna - lek przeciwbólowy i przeciwgorączkowy powszechnie stosowany od ponad stu lat ma nowe zastosowanie. Udowodniono, że zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Zimą przestaw się na kiszonki
Kiszone warzywa powinny na stałe zagościć w twojej diecie. Tym bardziej zimą, kiedy pogoda naraża nas na przeziębienia. Warto wtedy raczyć się kiszoną kapustą lub ogórkami.
E-papierosy szkodzą zdrowiu?
Zaostrzona ustawa antynikotynowa zakazująca palenia w miejscach publicznych niektórych palaczy skłania do porzucenia szkodliwego nałogu. By wygrać tę walkę sięgają po różne metody.
Guma do żucia wraca do szkół
Dotychczas żucie gumy w szkole było przez nauczycieli postrzegane bardzo negatywnie. Teraz zaczyna się dostrzegać jego zalety. Gumę do łask przywracają niemieckie placówki oświatowe.
Diety niebezpieczne dla zdrowia
"Jesteś tym, co jesz" mówi stare powiedzenie. Dlatego w poszukiwaniu długiej młodości i świetnego zdrowia zwracamy się ku cudownym dietom. Ich działanie może być odwrotne od zamierzonego.
Pieczarki nie są bezwartościowe
Dotychczas sądzono, że pieczarki mają wyłącznie walory smakowe. Poza tym uważano, że są słabo trawione i nie dają organizmowi żadnych składników odżywczych. Okazuje się, że są bardziej wartościowe.
Palec wskazujący a rak prostaty
Naukowcy nie przestają nas zadziwiać. Czasami ich odkrycia wzbudzają powątpiewanie. Sceptyczna może być reakcja na ostatnie wieści - im dłuższy palec wskazujący, tym mniejsze ryzyko raka prostaty.
Fototerapia na złe samopoczucie
Zimą częściej niż latem popadamy w złe samopoczucie, jesteśmy ospali i niechętni do działania. Nic dziwnego, kiedy za oknem wieje i sypie śniegiem, a po wyjściu z pracy jest już ciemno.
Znamiona spowalniają starzenie się skóry
Londyńscy naukowcy z Kings College udowodnili, że ilość znamion na skórze decyduje o jej jakości. Osoby, które mają ich sporo mają skórę, która wolniej ulega procesom starzenia.
Akcja „STOP biernemu paleniu”
Ustawa antynikotynowa przez wielu została odebrana jako atak na wolność. Jednak tak naprawdę w niej nie chodzi o chronienie palaczy przed ich nałogiem, ale osób, które są skazane na bierne palenie.
Czym jest żywność bioaktywna?
Żywność bioaktywna wzbudza wśród naukowców i samych jej przyszłych odbiorców wiele emocji i pytań. Czy poprawi nasze zdrowie, będzie smakować lepiej i będzie zdrowsza niż to, co dziś oferują sklepy?