Polscy naukowy zrewolucjonizują rynek spożywczy

Polscy naukowcy zrewolucjonizują rynek spożywczy

ProBioKap to superproszek, który jest wynalazkiem naukowców z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego. Dodawany do żywności zarówno w produkcji przemysłowej, jak i domowej, podniesie jej wartość zdrowotną.

Co jest takiego wyjątkowego w odkryciu polskich naukowców ze Szczecina? Przede wszystkim to, że w dwa lata stworzyli produkt, którego nie ma jeszcze na światowym rynku, a z którego można czerpać ogromne korzyści. Na badania przeznaczony był budżet w wysokości powyżej 4 milionów złotych dotowany z unijnego programu Innowacyjna Gospodarka.

ProBioKap to sypka, sucha substancja, która zawiera w sobie bakterie probiotyczne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Te pierwsze dbają o prawidłową pracę przewodu pokarmowego i odbudowują jego florę bakteryjną. Kwasy omega-3 są równie pożądane przez organizm ludzki – regulują pracę mięśnia sercowego, zapobiegają arytmii, usprawniają mózg, eliminują cholesterol. Dzięki stabilnej chemicznie substancji, jaką jest ProBioKap, dostarczenie organizmowi tych niezbędnych składników będzie prostsze. Dieta będzie urozmaicona. Naukowcy dowiedli, że ich proszek nie zmienia smaku potraw.

Zanim innowacyjny produkt trafi na rynek zostaną przeprowadzone jeszcze szczegółowe, ostateczne badania. Mają zakończyć się pod koniec 2013 roku. Oznacza to, że wraz z 2014 roku ruszy przetarg na sprzedaż licencji i praw do używania produktu.