Borówki chronią serce

Owoce to niezbędny składnik każdej rozsądnej diety. Są zdrowe, pożywne i dodają energii. Borówki mają jednak szczególnie korzystne działanie.

Jedzenie borówek, nawet tylko raz w tygodniu, zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Borówki amerykańskie zmniejszają bowiem ciśnienie tętnicze krwi, które zazwyczaj jest główną przyczyną tych komplikacji zdrowotnych. Dieta uzupełniana w te owoce zmniejsza prawdopodobieństwo nadciśnienia o 10 proc, a dodatkowo wzmacnia wzrok  i jakość naczyń włosowatych. Poza tym działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco.

Sekret takiego działania borówek tkwi w antocyjanach. To związki występujące w roślinach, należące do grupy flawonoidów. Ich cechą rozpoznawczą jest to, że barwią kwiaty i owoce na niebiesko, fioletowo lub czerwono.

Teraz w magazynie „American Journal of Clinical Nutrition” opublikowano badania, które dotyczyły korzystnego działania borówek na organizm człowieka. Badania „Nurses’ Health Study” oraz „Health Professionals Follow-up Study” trwały aż 14 lat. W tym czasie naukowcy przyglądali się 134 000 kobiet i 47 000 mężczyzn. Na początku, żadna z osób biorących udział w teście nie miała nadciśnienia. Systematycznie monitorowano ich stan zdrowia oraz przyglądano się diecie, która miała kluczowe znaczenie. W ostatecznym podsumowaniu badań okazało się, że 35 000 osób ze 181 000 osób, po 14 latach miało kłopoty ze zbyt wysokim ciśnieniem.

Naukowcy taki stan zdrowia przypisali ubogiej w antocyjany diecie. Większość osób regularnie dostarczała ich organizmowi, głównie pijąc herbatę, ale także jedząc owoce. Naukowcy wykazali przy tym, że to właśnie borówki, a po nich truskawki działały najsilniej w ochronie układu krążenia.

 

Jeżeli interesują Cię sposoby na naturalne wzmocnienie oczu, sprawdź czym są okulary ajurwedyjskie oraz luteina.