Miód dobry na wszystko

O zbawiennym wpływie miodu na nasze zdrowie wiedzieli już starożytni. Podobno to właśnie jemu Kleopatra zawdzięczała swoją urodę, a Hipokrates długowieczność.

Dzisiaj intuicje sprzed dziesiątek wieków możemy potwierdzać naukowo. Miód co prawda nie został jeszcze do końca rozszyfrowany, ale już wiadomo, że rzeczywiście jest cudownym lekiem. Może być stosowany w bardzo wielu chorobach, a siła jego działania na poszczególne z nich zależy od gatunku miodu. I tak warto siegnąć po złoty lek, gdy mamy problemy z układem pokarmowym, w przypadku infekcji układu oddechowego, przy leczeniu anemii i nadpobudliwości, przy zbijaniu gorączki, przy leczeniu miażdżycy, chorób układu krążenia, problemach z pamięcią i wielu innych przypadłościach. Lista jest imponująco długa.

Krążą różne opinie co do zaleceń, w jakiej formie ma być miód spożywany. Pewne jest, że traci on swoje właściwości w wysokich temperaturach, tak więc słodzenie nim herbaty niekoniecznie musi mieć inne walory niż smakowe. Istnieją zalecenia, aby miód rozpuszczać w zimnej lub letniej wodzie (np. zostawić łyżkę miodu na noc w szklance wody), jednak ostatnio naukowcy wykazali, że wtedy wiele dobroczynnych składników pozostaje na ściankach naczynia. Ostatecznie okazuje się, iż najlepiej pszczeli produkt spożywać bezpośrednio, nie rozpuszczony, ani nie przetworzony.

The following two tabs change content below.